عروج

مشخصات بلاگ
عروج

 اقتصاد بر اخلاق تاثیر فراوانی دارد. اقتصادی برای انسان مفید است که براساس تدبر در آیات و روایات مورد استفاده قرار گیرد،چرا که بدون توجه به آیات و روایات نه تنها انسان را به پیشرفت و کمال نرسانده بلکه ممکن است سبب سقوط و نابودیش نیز شود.

با توجه به اهمیت اقتصاد بر اخلاق در اینجا لازم دانسته به آثار مثبت و منفی آن به اختصار اشاره شود :

الف) آثار مثبت 

1. تزکیه نفس: انسان می تواند به کمک انفاق مال باعث تزکیه ی نفسش شود. خداوندمتعال به پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) در قرآن کریم می فرمایند:(( از مالهای ایشان صدقه بگیر تا به وسیله ی آن ، ایشان را پاک گردانی...))

2.عزت نفس: انسانی که از نظر اقتصادی در وضع مناسبی به سر می برد و با کار و کوشش به یاری پروردگار توانسته خویش را از دیگران بی نیاز نماید، دارای عزت نفس شده است.

امام صادق(علیه السلام) فرمودند:(( ای بنده ی خدا عزت نفس خویش را حفظ کن. راوی سوال کرد عزتم چیست قربانت گردم؟ حضرت فرمود: صبح زود رفتن به بازار (و کار و تلاش کردن )و در نتیجه گرامی داشتن خود. ))

ب) آثار منفی :

1. طغیان و سرکشی:

 مال و ثروت، انسان را از دیگران بی نیاز می سازد و بی نیازی از سایرین این تصور اشتباه را در شخص پدید می آورد که در هر چیز از بقیه بی نیاز است. بنابراین در مقابل دیگران سرکشی می نماید . پس آنچه از منظر اسلام، منفی است خود ثروت نیست بلکه روحیه ی تکبر ناشی از ثروت است. 

2. آرزوهای طولانی:

ثروتمند چون دارای امکانات مادی زیادی است آرزوهای دور و درازی هم  پیدا می کند و بلند پرواز نیز می شود. بنابراین دیگر به عاقبت کارش نمی اندیشد و از آن غفلت می کند .

امیرالمومنین حضرت علی (علیه السلام ) فرمودند:((مال، عاقبت انسان را تباه می سازد و آمال و آرزوها را توسعه می دهد.))

و باز می فرمایند:(( مال، عاقبت انسان را تباه می کند، سرکش می نماید و نابود می گرداند. ))

3. زیاد شدن گناه: 

از مقدمه های گناه ، قدرت بر انجام گناه است و ثروتمند قدرت ارتکاب گناهان بیشتری را دارد، چرا که هم توانایی مالی و هم امکاناتش بیشتر است. 

مولای متقیان حضرت علی (علیه السلام) می فرمایند:(( فراوانی مال پست می کند سرکش می نماید و نابود می گرداند. ))

پس با توجه به تاثیر اقتصاد بر اخلاق سعی کنیم در این روزها که بیشتر مورد عنایت معبود است به دستوراتش در قرآن کریم عمل کرده و در حد توان دستگیر همنوعان نیازمند خویش باشیم شاید مورد لطف و رحمت ایزد یکتا قرار گیریم . 

منابع:

- سوره توبه 

-غررالحکم 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی